5 nejlepších kombinací sýru a vína, které vám pohladí chuťové pohárky
Kdyby sýr a víno šli na rande, jak by to asi vypadalo? Poradíme vám pět sýrů a vín, kteří prostě byli stvořeni jeden pro druhého a jak je nejlépe kombinovat a připravit tak nezapomenutelný večer, který vám poblázní chuťové buňky.
Kozí extra uleželý & Pálava Naturvini
Tito dva se hledali, až se našli.
Gurmánský zážitek v podobě výrazného, extra uleželého kozího sýra a květinové Pálavy šetrně pěstované v rodinném vinařství Staško.
Extra uleželý, osm měsíců zralý kozí sýr má pořádný charakter. Jeho chuť je výraznější a má oříškový, až karamelový nádech. Tento sýr není vhodné tepelně upravovat, bude se vám rozplývat na jazyku jednoduše tak, jak je, v celé své komplexnosti.
Pálava doplní tento sýr svou lehce květinovou vůní a něžnou tečkou chuti sušeného ovoce.
Doporučujeme servírovat s fíkovým dipem, nebo chilli hořčicí.
Farmářský s bylinkami & Vigneti Romio Spumante
Láska na první pohled.
Farmářský kravský sýr je vyroben z lahodného mléka od krav, jež se pasou na bohatých, zelených pastvinách a je ochucený čerstvými bylinkami a rajčaty. Unikátní chuť doplňuje vůně a chuť exotického koření, jako je hřebíček a kari.
Právě tento sýr k sobě potřebuje suché bílé víno, které nepřebije jeho chuť a vůni.
Proto ho posíláme na rande s extra suchým druhotně kvašeným Vigneti Romio Spumante Bianco. Zlatavé víno s dlouhotrvajícím sametově jemným perlením, ovocné s nádechy citrusových, exotických plodů je plné chuti a skvěle doplňuje farmářský sýr a společně potěší vaše chuťové pohárky, jako nic předtím.
Balgrano & Romio Prosecco
A tak vznikl perfektní pár.
Balgrano je hvězdou mezi holandskými kravskými sýry. Kombinuje tradiční způsob výroby holandského sýra se složitou chutí parmezánu. Nejlépe chutná, až když dosáhne vrcholu zralosti a chuti.
Výborně se tak hodí k růžovému proseccu. Italské Romio Prosecco je jemně medové prosecco s meruňkovými, hruškovými a malinovými tóny a nádechem smetany. Ne nadarmo italové považují prosecco za nejlepší aperitiv. Svěží chuť prosecca skvěle doplní sýr Balgrano a nechá prostor k rozvinutí plné chuti tohoto holandského pokladu.
Beemster & Frankovka Reserva
Není divu, že si ti dva padli do oka.
Klasický holandský sýr, jehož komplexní chutě se vyvíjejí pomalu, zatímco rok a půl zraje v historických sýrových skladech. Pevná textura, a tóny vlašských ořechů s máslem vypovídají o dokonalosti tohoto sýru. Jeho pevnost umožňuje servírování při pokojové teplotě, aniž by ztratil svůj krásný zlatavý vzhled.
Beemster je něco jako charismatický čtyřicátník mezi sýry, proto jsme mu partnerku dlouho a pečlivě vybírali.
Víno sytě granátové barvy s černými odlesky, vůně badyánu, hřebíčku a skořice, chuť s dozvuky lesních plodů a rybízu. Frankovka Reserva je vyjímečná kolekce vyráběná metodou zrání na bobulích po dobu 2-5 měsíců a zrání v sudech barrique po dobu 12 - 24 měsíců.
Doporučujeme servírovat s brusinkovým dipem a praženými BIO mandlemi.
Lahodný farmář & Bodegas Araéz Mala Vida
Dvě těla, jedna duše. To je Lahodný farmář a Mala Vida.
Unikátní karamelová chuť, domácí rodinná receptura a šťastné krávy dávají vzniknout sýru Lahodný farmář. Rodinná farma Nijland zajišťuje maximálně udržitelnou výrobu sýrů a klimaticky neutrální produkci. Lahodný farmář je sedm měsíců starý sýr s jemnou karamelovou chutí a jemnější texturou.
I proto se k němu skvěle hodí víno Mala Vida z vinařství Bodegas Araéz jehož etiketu navrhla sama Francesca Della Croce. Mala Vida je výsledkem 100% valencijské směsi. Jedná se o víno vyrobené ze tří původních červených odrůd. Každá z odrůd se vyrábí samostatně, aby získala maximální osobnost. Svěží a vyvážené víno, které je svou komplexností perfektní právě pro jemnější sýr.